sobota, 17 maja 2014

Muffinki cytrynowe

Składniki ciasto:
* 1,5 szklanki mąki
* łyżka cukru pudru
* 3 jajka
* 100ml oleju
* 50ml wody
* łyżeczka sody oczyszczonej
* 2 cytryny

Składniki lukier:
* sok z cytryny
* cukier puder (3-4 łyżki)

Sposób przygotowania ciasto:
Mąkę przesiewamy wraz z sodą oczyszczoną. Dodajemy cukier puder, jajka, olej, wodę i mieszamy.
Cytrynę sparzamy, „masujemy”, ścieramy skórkę z cytryny i wyciskamy sok. Skórkę i sok dodajemy do masy i całość mieszamy aż do uzyskania gładkiej konsystencji. Masę przekładamy do foremek (jedna łyżka na jedną foremkę) i pieczemy około 25 minut w temperaturze 1700C.

Sposób przygotowania lukier:
Do miski wyciskamy sok z cytryny, dodajemy cukier puder i ucieramy, aby masa była gładka i lśniąca, lekko ciągnąca się.

Po wystygnięciu muffinek ozdabiamy lukrem wierzch muffinek i ….
Smacznego! :)



1 komentarz:

  1. Wyglądają super :)

    Zapraszam do mnie!
    Dopiero rozpoczynam swoją przygodę z blogowaniem, ale może kiedyś znajdziesz u mnie coś ciekawego :)

    www.paczekwkuchni.blogspot.com

    Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń