wtorek, 6 maja 2014

Jabłecznik wg przepisu Ewy Wachowicz

Składniki ciasto:
* 3 szklanki mąki
* 1 cukier waniliowy
* 200g masła
* 1 jajko
* 6 łyżek wody

Składniki jabłka:
* 1kg jabłek
* ½ szklanki cukru brązowego
* 1 łyżeczka cynamonu

* cukier puder do posypania

Sposób przygotowania:
Mąkę przesiewamy, dodajemy cukier waniliowy oraz zimne masło i robimy coś a’la kruszonka. Następnie dodajemy jajko oraz wodę i ugniatamy ciasto. Ciasto wkładamy do lodówki na 30 minut.
Jabłka obieramy ze skórki, pozbywamy się gniazd, kroimy w ćwiartki i tarkujemy na plasterki, które przekładamy do miski. Dodajemy cukier oraz cynamon i mieszamy.
2/3 cista wałkujemy i przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Na ciasto przekładamy jabłka, a na wierzch 1/3 pozostałego ciasta – ciasto oczywiście wałkujemy, brzegi sklejamy.
Jabłecznik pieczemy 20 minut w temperaturze 2000C, a następnie obniżamy temperaturę do 1800C i pieczemy jeszcze 30 minut.
Wyjmujemy z piekarnika, posypujemy cukrem pudrem, kroimy na kawałki i  ….
Smacznego! :)
PS. Najlepiej smakuje na ciepło :-) 




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz