sobota, 12 kwietnia 2014

Ciasteczka owsiane z miodem, orzechami i rodzynkami

Składniki:
* 1 szklanka mąki
* 60g masła
* 3 jajka
* 2 łyżki miodu
* 100g płatków owsianych
* 75g orzechów włoskich
* 100g rodzynek sułtańskich
* łyżeczka sody oczyszczonej
* ½ szklanki mleka 3,8%
* ½ tabliczki czekolady

Sposób przygotowania:
Rodzynki zalewamy wrzącą wodą i odstawiamy.
Do miski przesiewamy mąkę wraz z sodą oczyszczoną. Dodajemy miękkie masło, 3 jajka, 2 łyżki stołowe miodu, ½ szklanki mleka i miksujemy aż powstanie jednolita masa. Do masy dodajemy posiekane drobno orzechy oraz płatki owsiane i mieszamy mikserem. Następnie odcedzamy rodzynki i dodajemy je do masy i mieszamy łyżką.
Masę przekładamy łyżeczką na blachę wyłożoną papierem do pieczenia zostawiając około 2cm wolnego miejsca między ciasteczkami i pieczemy około 15 minut w temperaturze 1800C. Po upieczeniu czekamy aż ostygną.
Rozpuszczamy czekoladę w kąpieli wodnej, robimy wzorek :-) i ….
Smacznego! :) 





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz