Składniki ciasto:
* 125g masła
* 1 szklanka mąki
* 1 szklanka wody
* 5 jajek
* łyżeczka proszku do pieczenia
Składniki krem:
* 4 szklanki mleka
* 150g masła
* 5 łyżek mąki pszennej
* 5 łyżek mąki ziemniaczanej
* ¾ szklanki cukru brązowego
Sposób przygotowania ciasta:
Do garnka wlewamy wodę, dodajemy masło. Całość podgrzewamy aż całe masło
się rozpuści. Dodajemy przesianą mąkę wraz z proszkiem do pieczenia i mieszamy aż masa zrobi się gęsta i będzie odchodzić od brzegów garnka. Garnek zdejmujemy
z kuchenki i odstawiamy do ostygnięcia. Dodajemy jajka i miksujemy. Ciasto dzielimy
na pół. Jedną połówkę rozprowadzamy na blasze 25x30cm wyłożonej papierem do
pieczenia i pieczemy około 25 minut w temp 2000C. Z drugą połową
postępujemy podobnie.
Sposób przygotowania kremu:
Do garnka wlewamy 3 szklanki mleka, dodajemy masło, cukier i czekamy aż
całość się zagotuje. W międzyczasie do miski przesiewamy mąkę (łyżki normalne,
nie czubate), dodajemy szklankę mleka, mieszamy i całość dodajemy do gotującego
się mleka i cały czas mieszamy. Masę zdejmujemy z ognia, przekładamy
do miksera i miksujemy aż uzyskamy gładką masę.
Budyń przekładamy na ciasto, przykrywamy drugą częścią ciasta, posypujemy
cukrem pudrem i ….
Smacznego! :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz