czwartek, 1 maja 2014

Karpatka

Składniki ciasto:
* 125g masła
* 1 szklanka mąki
* 1 szklanka wody
* 5 jajek
* łyżeczka proszku do pieczenia

Składniki krem:
* 4 szklanki mleka
* 150g masła
* 5 łyżek mąki pszennej
* 5 łyżek mąki ziemniaczanej
* ¾ szklanki cukru brązowego

Sposób przygotowania ciasta:
Do garnka wlewamy wodę, dodajemy masło. Całość podgrzewamy aż całe masło się rozpuści. Dodajemy przesianą mąkę wraz z proszkiem do pieczenia i mieszamy aż masa zrobi się gęsta i będzie odchodzić od brzegów garnka. Garnek zdejmujemy z kuchenki i odstawiamy do ostygnięcia. Dodajemy jajka i miksujemy. Ciasto dzielimy na pół. Jedną połówkę rozprowadzamy na blasze 25x30cm wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy około 25 minut w temp 2000C. Z drugą połową postępujemy podobnie.

Sposób przygotowania kremu:
Do garnka wlewamy 3 szklanki mleka, dodajemy masło, cukier i czekamy aż całość się zagotuje. W międzyczasie do miski przesiewamy mąkę (łyżki normalne, nie czubate), dodajemy szklankę mleka, mieszamy i całość dodajemy do gotującego się mleka i cały czas mieszamy. Masę zdejmujemy z ognia, przekładamy do miksera i miksujemy aż uzyskamy gładką masę.

Budyń przekładamy na ciasto, przykrywamy drugą częścią ciasta, posypujemy cukrem pudrem i ….
Smacznego! :)





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz