niedziela, 23 lutego 2014

Zupa krem z kukurydzy


Składniki:
* 1 puszka kukurydzy
* 100g serka topionego śmietankowego
* kostka bulionu drobiowego
* 0,5l wody
* ½ cebuli
* sól
* pieprz
* 2 łyżki masła
* 1/3 łyżeczki cynamonu
* gałka muszkatołowa zmielona
* tymianek
* grzanki

Sposób przygotowania:
W garnku roztapiamy masło, dodajemy pokrojoną cebulkę i szklimy. Następnie dodajemy kukurydzę i smażymy około 3-4 minut mieszając. Dodajemy wywar z 0,5l wody i kostki bulionowej, zagotować. Dodajemy cynamon, tymianek, sól, pieprz. Gotujemy 10-15 minut. Zdejmujemy z ognia, dodajemy serek topiony, mieszamy, blenderujemy, przecedzamy. Nalewamy do miseczki, dodajemy grzanki…
Smacznego! :)




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz