środa, 5 lutego 2014

Sycylijskie cannoli


Składniki ciasto:
* 250g mąki tortowej
* 2 łyżki cukru pudru
* 2 żółtka
* 50g roztopionego masła
* 50-80ml białego, wytrawnego wina

Składniki nadzienie:
* 250g serka Ricotta
* 100ml śmietanki kremówki 30-36%
* 80-100g cukru pudru
* sok z 1 limonki
* otarta skórka z 1 limonki

Sposób przygotowania:
Ciasto: Z podanych wyżej składników zagnieść ciasto i dobrze je wyrobić, zawinąć w folię i wstawić na około 1h do lodówki.
Ciasto wyjąć z lodówki, bardzo cienko rozwałkować (1,5-2mm), wyciąć kółka i bardzo dobrze skleić ze sobą brzegi. Ciasto smażyć na głębokim oleju – muszą być całe zanurzone w oleju.
Nadzienie: Śmietankę ubić na sztywno. Serek Ricotta wymieszać z cukrem pudrem, sokiem z limonki i otartą skórką a następnie delikatnie połączyć z ubitą śmietaną. Gotowy krem schłodzić około 20min. Cannoli najlepiej napełniać bezpośrednio przed podaniem – ciasto będzie chrupiące a krem chłodny i puszysty.
Smacznego! :)



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz