Składniki ciasto:
* 1,5 szklanki mąki pszennej
* 1/3 szklanki mąki ziemniaczanej
* 2 jajka
* 1/2 kostki masła
* łyżeczka proszku do pieczenia
* 1/2 szklanki cukru brązowego
* 3 łyżki kakao
Składniki masa:
* 1kg sera
* 2 budynie śmietankowe
* 8 jajek
* cukier waniliowy
* 200g rodzynek
* 50g skórki pomarańczowej
* 1/2 szklanki cukru brązowego
* 1/2 szklanki cukru brązowego do białek
* 400ml śmietany 36%
* szczypta soli
Sposób przygotowania ciasta:
Do miski przesiewamy obie mąki wraz proszkiem do pieczenia. Dodajemy 2
jajka, ½ kostki masła oraz ½ szklanki cukru brązowego i wyrabiamy ciasto. Po
wyrobieniu ciasta połowę odkładamy a do drugiej połowy dodajemy 3 łyżki kakao i
dalej wyrabiamy ciasto aż będzie jednolicie czekoladowe. Obie połowy wkładamy
do lodówki na 30 minut.
Sposób przygotowania masy:
Rodzynki zalewamy gorącą wodą. Do miski przekładamy ser, dodajemy budynie,
cukier waniliowy oraz cukier brązowy i mieszamy. Następnie oddzielamy żółtka od
białek i pojedynczo dodajemy żółtka do masy cały czas mieszając.
Do białek dodajemy szczyptę soli oraz 1/2 szklanki cukru brązowego i ubijamy na sztywno. Następnie przekładamy do masy serowej ubitą na
sztywno pianę, dodajemy rodzynki, skórkę pomarańczową i mieszamy.
Na końcu do masy dodajemy ubitą na sztywno śmietanę i mieszamy.
Na dno blachy wyłożonej papierem do pieczenia przekładamy czekoladowe
ciasto i robimy dziurki widelcem. Na ciasto przelewamy masę serową. Na wierzch
układamy drugą część ciasta. Pieczemy około 1h w temp. 1800C.
Po upieczeniu sernika otwieramy drzwiczki piekarnika i pozostawiamy ciasto
w piekarniku aż nabierze temperatury pokojowej. Posypujemy cukrem pudrem, kroimy
na kawałki i ….
Smacznego! :)
O mniam, pyszny musiał być :)
OdpowiedzUsuń