środa, 2 kwietnia 2014

Arroz con leche z malinami

Składniki:
* 100g ryżu Arborio
* 500ml mleka 3,2%
* 2 laski cynamonu
* 2 łyżki cukru brązowego
* skórka z połowy cytryny
* 20 malin

Sposób przygotowania:
W parowarze do pojemnika przeznaczonego na ryż wlewamy mleko, dodajemy cynamon, cukier i startą skórkę z połowy cytryny. Ryż przelewamy wodą (aby wypłukać skrobię) i dodajemy go do mleka. Całość gotujemy około 2h (aż całe mleko się wygotuje) co jakiś czas mieszając. Musimy uzyskać kremową konsystencję. Gdy masa będzie idealna wyjmujemy cynamon, a masę przelewamy do miseczek.
Maliny wkładamy do wysokiego pojemnika i miksujemy na mus, który przekładamy na wierzch ryżu i….
Smacznego! :)
PS. Zamiast parowara można użyć garnek, ale w parowarze ryż się nie przypala :-)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz