Składniki:
* 100g ryżu Arborio
* 500ml mleka 3,2%
* 2 laski cynamonu
* 2 łyżki cukru brązowego
* skórka z połowy cytryny
* 20 malin
Sposób przygotowania:
W parowarze do pojemnika przeznaczonego na ryż wlewamy mleko, dodajemy
cynamon, cukier i startą skórkę z połowy cytryny. Ryż przelewamy wodą (aby
wypłukać skrobię) i dodajemy go do mleka. Całość gotujemy około 2h (aż całe
mleko się wygotuje) co jakiś czas mieszając. Musimy uzyskać kremową
konsystencję. Gdy masa będzie idealna wyjmujemy cynamon, a masę przelewamy do
miseczek.
Maliny wkładamy do wysokiego pojemnika i miksujemy na mus, który
przekładamy na wierzch ryżu i….
Smacznego! :)
PS. Zamiast parowara można użyć garnek, ale w parowarze ryż się nie
przypala :-)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz