poniedziałek, 3 marca 2014

Shake Jus Alpokat - Indonezyjski shake z awokado

Składniki
* 5 łyżek cukru
* 5 łyżek wody
* miąższ z 2 awokado
* pół szklanki zimnego mleka
* szklanka mleka czekoladowego lub kilka łyżek mleka skondensowanego lub czekolada roztopiona
* skruszony lód

Sposób przygotowania:
Najpierw robimy prosty syrop wsypując cukier do rondla z wodą. Mieszamy aż cukier się rozpuści. Doprowadzamy do wrzenia. Zdejmujemy z ognia i odstawiamy, żeby ostygło. Wyjmujemy miąższ z dwóch awokado, dodajemy syrop i miksujemy. Następnie dolewamy zimne mleko i znowu miksujemy. Do dużych szklanek wsypujemy lód, wlewamy shake. Następnie do każdej ze szklanek wlewamy ok. pół szklanki mleka czekoladowego lub dodajemy kilka łyżek mleka skondensowanego lub roztopioną w kąpieli wodnej czekoladę.
Smacznego! :) 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz