* 2 szklanki mąki
* 20 dag masła
* 20 dag twarogu
* 2 jajka
* 2 łyżeczki proszku do pieczenia
* 1 łyżeczka sody oczyszczonej
* 0,5 szklanki cukru
* 3 jabłka
Lukier:
* szklanka cukru pudru
* soku z 1 cytryny
Sposób przygotowania:
Masło (miękkie), twaróg, cukier mieszamy. Dodajemy jajka oraz mąkę
wymieszaną z proszkiem do pieczenia i sodą oczyszczoną. Wyrabiamy ciasto i wkładamy
je na 15 minut do lodówki. Obieramy jabłka i kroimy w kostkę. Ciasto
rozwałkowujemy na grubość 5mm i wykrawamy kwadraty o boku 10cm, a następnie kroimy
w trójkąty. Nakładamy jabłka, sklejamy brzegi i formujemy rogaliki. Układamy na
blasze wcześniej wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy około 20 minut w
temp. 1700C.
Cukier puder ucieramy z sokiem z cytryny na gładką masę i polewamy nią
ostudzone rogaliki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz