* 250g mąki tortowej
* 100g masła
* 1 łyżeczka proszku do pieczenia
* 50g cukru
* 2 jajka
* Skórka z 2 cytryn
* Sok z 1 cytryny
* 1 laska waniliowa
* Cukier puder
* Szczypta soli
Sposób przygotowania:
Mąkę wraz z proszkiem do pieczenia przesiewamy do miski. Dodajemy pokrojone
masło, 2 żółtka, skórkę cytrynową, sok z 1 cytryny, ziarenka wanilii, 25g
cukru. Całość mieszamy. Szczyptę soli i resztę cukru dodajemy do białek i
ubijamy pianę. Następnie przekładamy ją do reszty i wyrabiamy ciasto. Potem
wkładamy ciasto na pół godziny do lodówki.
Formujemy kuleczki średnicy około 3cm, obtaczamy je w cukrze pudrze i
kładziemy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
Pieczemy około 10-12 minut w piekarniku z termoobiegiem w
temperaturze 1800C. Po wyjęciu z piekarnika czekamy aż ostygną
i….
Smacznego! :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz