Składniki ciasto:
* 1,5 szklanki mąki
* łyżka cukru pudru
* 3 jajka
* 100ml oleju
* 50ml wody
* łyżeczka sody oczyszczonej
* 2 cytryny
Składniki lukier:
* sok z cytryny
* cukier puder (3-4 łyżki)
Sposób przygotowania ciasto:
Mąkę przesiewamy wraz z sodą oczyszczoną. Dodajemy cukier puder, jajka,
olej, wodę i mieszamy.
Cytrynę sparzamy, „masujemy”, ścieramy skórkę z cytryny i wyciskamy sok.
Skórkę i sok dodajemy do masy i całość mieszamy aż do uzyskania gładkiej
konsystencji. Masę przekładamy do foremek (jedna łyżka na jedną foremkę) i
pieczemy około 25 minut w temperaturze 1700C.
Sposób przygotowania lukier:
Do miski wyciskamy sok z cytryny, dodajemy cukier puder i ucieramy, aby
masa była gładka i lśniąca, lekko ciągnąca się.
Po wystygnięciu muffinek ozdabiamy lukrem wierzch muffinek i ….
Smacznego! :)