sobota, 17 maja 2014

Muffinki cytrynowe

Składniki ciasto:
* 1,5 szklanki mąki
* łyżka cukru pudru
* 3 jajka
* 100ml oleju
* 50ml wody
* łyżeczka sody oczyszczonej
* 2 cytryny

Składniki lukier:
* sok z cytryny
* cukier puder (3-4 łyżki)

Sposób przygotowania ciasto:
Mąkę przesiewamy wraz z sodą oczyszczoną. Dodajemy cukier puder, jajka, olej, wodę i mieszamy.
Cytrynę sparzamy, „masujemy”, ścieramy skórkę z cytryny i wyciskamy sok. Skórkę i sok dodajemy do masy i całość mieszamy aż do uzyskania gładkiej konsystencji. Masę przekładamy do foremek (jedna łyżka na jedną foremkę) i pieczemy około 25 minut w temperaturze 1700C.

Sposób przygotowania lukier:
Do miski wyciskamy sok z cytryny, dodajemy cukier puder i ucieramy, aby masa była gładka i lśniąca, lekko ciągnąca się.

Po wystygnięciu muffinek ozdabiamy lukrem wierzch muffinek i ….
Smacznego! :)



wtorek, 6 maja 2014

Jabłecznik wg przepisu Ewy Wachowicz

Składniki ciasto:
* 3 szklanki mąki
* 1 cukier waniliowy
* 200g masła
* 1 jajko
* 6 łyżek wody

Składniki jabłka:
* 1kg jabłek
* ½ szklanki cukru brązowego
* 1 łyżeczka cynamonu

* cukier puder do posypania

Sposób przygotowania:
Mąkę przesiewamy, dodajemy cukier waniliowy oraz zimne masło i robimy coś a’la kruszonka. Następnie dodajemy jajko oraz wodę i ugniatamy ciasto. Ciasto wkładamy do lodówki na 30 minut.
Jabłka obieramy ze skórki, pozbywamy się gniazd, kroimy w ćwiartki i tarkujemy na plasterki, które przekładamy do miski. Dodajemy cukier oraz cynamon i mieszamy.
2/3 cista wałkujemy i przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Na ciasto przekładamy jabłka, a na wierzch 1/3 pozostałego ciasta – ciasto oczywiście wałkujemy, brzegi sklejamy.
Jabłecznik pieczemy 20 minut w temperaturze 2000C, a następnie obniżamy temperaturę do 1800C i pieczemy jeszcze 30 minut.
Wyjmujemy z piekarnika, posypujemy cukrem pudrem, kroimy na kawałki i  ….
Smacznego! :)
PS. Najlepiej smakuje na ciepło :-) 




sobota, 3 maja 2014

Sezamki

Składniki:
* 250g sezamu
* 1 łyżka masła
* 2 łyżki cukru pudru
* 3 łyżki miodu

Sposób przygotowania:
Sezam prażymy na patelni aż się „zezłoci” i przesypujemy go do miski. W kąpieli wodnej rozpuszczamy masło, miód oraz cukier puder. Masę przelewamy do sezamu i dokładnie mieszamy. Całość przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, dokładnie przyciskamy np. łyżką i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 1800C na 7 minut. Po wyjęciu z piekarnika jeszcze raz dokładnie przyciskamy i odstawiamy do wystygnięcia. Kroimy na kawałki i ….
Smacznego! :)



czwartek, 1 maja 2014

Karpatka

Składniki ciasto:
* 125g masła
* 1 szklanka mąki
* 1 szklanka wody
* 5 jajek
* łyżeczka proszku do pieczenia

Składniki krem:
* 4 szklanki mleka
* 150g masła
* 5 łyżek mąki pszennej
* 5 łyżek mąki ziemniaczanej
* ¾ szklanki cukru brązowego

Sposób przygotowania ciasta:
Do garnka wlewamy wodę, dodajemy masło. Całość podgrzewamy aż całe masło się rozpuści. Dodajemy przesianą mąkę wraz z proszkiem do pieczenia i mieszamy aż masa zrobi się gęsta i będzie odchodzić od brzegów garnka. Garnek zdejmujemy z kuchenki i odstawiamy do ostygnięcia. Dodajemy jajka i miksujemy. Ciasto dzielimy na pół. Jedną połówkę rozprowadzamy na blasze 25x30cm wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy około 25 minut w temp 2000C. Z drugą połową postępujemy podobnie.

Sposób przygotowania kremu:
Do garnka wlewamy 3 szklanki mleka, dodajemy masło, cukier i czekamy aż całość się zagotuje. W międzyczasie do miski przesiewamy mąkę (łyżki normalne, nie czubate), dodajemy szklankę mleka, mieszamy i całość dodajemy do gotującego się mleka i cały czas mieszamy. Masę zdejmujemy z ognia, przekładamy do miksera i miksujemy aż uzyskamy gładką masę.

Budyń przekładamy na ciasto, przykrywamy drugą częścią ciasta, posypujemy cukrem pudrem i ….
Smacznego! :)