wtorek, 22 kwietnia 2014

Pieczone ziemniaki

Składniki:
* 3 ziemniaki
* 2 łyżki oliwy z oliwek
* łyżeczka przyprawy do ziemniaków

Sposób przygotowania:
Ziemniaki obieramy, myjemy, kroimy na kawałki i przekładamy do naczynia żaroodpornego. Dodajemy oliwę z oliwek oraz przeprawę do ziemniaków i mieszamy wszystko ze sobą tak, aby całe kawałki pokryte były oliwą oraz przyprawą. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 1800C na około 30-35 minut. Wyjmujemy i ….
Smacznego! :)


poniedziałek, 21 kwietnia 2014

Babeczki malinowo-cytrynowe

Składniki:
* szklanka mąki
* 75g masła
* 4 jajka
* łyżeczka proszku do pieczenia
* 2 łyżki cukru pudru
* 1 cytryna
* 50g malin

Sposób przygotowania:
Do miski przesiewamy mąkę wraz proszkiem do pieczenia. Dodajemy masło, jajka, cukier puder i mieszamy.
Maliny myjemy, rozgniatamy widelcem i dodajemy do masy.
Cytrynę sparzamy, ścieramy skórkę na tarce i dodajemy ją do masy. Potem przekrawamy cytrynę na pół, wyciskamy sok i dodajemy go do masy – całość mieszamy. Masę przekładamy do foremek i pieczemy 25 minut w temp 1800C. Po wystudzeniu posypujemy cukrem pudrem i ….
Smacznego! :)


niedziela, 20 kwietnia 2014

Sernik z czekoladowym spodem

Składniki ciasto:
* 1,5 szklanki mąki pszennej
* 1/3 szklanki mąki ziemniaczanej
* 2 jajka
* 1/2 kostki masła
* łyżeczka proszku do pieczenia
* 1/2 szklanki cukru brązowego
* 3 łyżki kakao

Składniki masa:
* 1kg sera
* 2 budynie śmietankowe
* 8 jajek
* cukier waniliowy
* 200g rodzynek
* 50g skórki pomarańczowej
* 1/2 szklanki cukru brązowego
* 1/2 szklanki cukru brązowego do białek
* 400ml śmietany 36%
* szczypta soli

Sposób przygotowania ciasta:
Do miski przesiewamy obie mąki wraz proszkiem do pieczenia. Dodajemy 2 jajka, ½ kostki masła oraz ½ szklanki cukru brązowego i wyrabiamy ciasto. Po wyrobieniu ciasta połowę odkładamy a do drugiej połowy dodajemy 3 łyżki kakao i dalej wyrabiamy ciasto aż będzie jednolicie czekoladowe. Obie połowy wkładamy do lodówki na 30 minut.

Sposób przygotowania masy:
Rodzynki zalewamy gorącą wodą. Do miski przekładamy ser, dodajemy budynie, cukier waniliowy oraz cukier brązowy i mieszamy. Następnie oddzielamy żółtka od białek i pojedynczo dodajemy żółtka do masy cały czas mieszając.
Do białek dodajemy szczyptę soli oraz 1/2 szklanki cukru brązowego i ubijamy na sztywno. Następnie przekładamy do masy serowej ubitą na sztywno pianę, dodajemy rodzynki, skórkę pomarańczową i mieszamy.
Na końcu do masy dodajemy ubitą na sztywno śmietanę i mieszamy.

Na dno blachy wyłożonej papierem do pieczenia przekładamy czekoladowe ciasto i robimy dziurki widelcem. Na ciasto przelewamy masę serową. Na wierzch układamy drugą część ciasta. Pieczemy około 1h w temp. 1800C.
Po upieczeniu sernika otwieramy drzwiczki piekarnika i pozostawiamy ciasto w piekarniku aż nabierze temperatury pokojowej. Posypujemy cukrem pudrem, kroimy na kawałki i ….
Smacznego! :) 



wtorek, 15 kwietnia 2014

Gotowanie na parze: Sałatka z marchewki, kalafiora i brokułów

Składniki:
* 2 marchewki
* ½ kalafiora
* ½ brokułu
* majeranek

Sposób przygotowania:
Marchewkę obieramy, myjemy i kroimy w plasterki. Kalafior i brokuł myjemy i kroimy. Pokrojone warzywa przekładamy do parowara, posypujemy majerankiem i gotujemy około 40 minut. Przekładamy na talerz i ….
Smacznego! :)

sobota, 12 kwietnia 2014

Ciasteczka owsiane z miodem, orzechami i rodzynkami

Składniki:
* 1 szklanka mąki
* 60g masła
* 3 jajka
* 2 łyżki miodu
* 100g płatków owsianych
* 75g orzechów włoskich
* 100g rodzynek sułtańskich
* łyżeczka sody oczyszczonej
* ½ szklanki mleka 3,8%
* ½ tabliczki czekolady

Sposób przygotowania:
Rodzynki zalewamy wrzącą wodą i odstawiamy.
Do miski przesiewamy mąkę wraz z sodą oczyszczoną. Dodajemy miękkie masło, 3 jajka, 2 łyżki stołowe miodu, ½ szklanki mleka i miksujemy aż powstanie jednolita masa. Do masy dodajemy posiekane drobno orzechy oraz płatki owsiane i mieszamy mikserem. Następnie odcedzamy rodzynki i dodajemy je do masy i mieszamy łyżką.
Masę przekładamy łyżeczką na blachę wyłożoną papierem do pieczenia zostawiając około 2cm wolnego miejsca między ciasteczkami i pieczemy około 15 minut w temperaturze 1800C. Po upieczeniu czekamy aż ostygną.
Rozpuszczamy czekoladę w kąpieli wodnej, robimy wzorek :-) i ….
Smacznego! :) 





poniedziałek, 7 kwietnia 2014

Napój z grejpfruta, pomarańczy i limonki

Składniki:
* 3 grejpfruty
* 3 pomarańcza
* 4 limonki

Sposób przygotowania:
Każdy owoc przekrawamy na pół i wyciskamy sok. Całość przelewamy do dzbanka, mieszamy i …
Smacznego! :)

niedziela, 6 kwietnia 2014

Sałatka z groszku, ogórka i jabłka

Składniki:
* puszka groszku
* 1 jabłko
* 2 lub 3 ogórki konserwowe
* 2 łyżki majonezu
* sól
* pieprz

Sposób przygotowania:
Groszek odcedzamy z zalewy i przesypujemy do miski. Dodajemy w kostkę pokrojone ogórki oraz obrane i pokrojone jabłko. Całość mieszamy. Sklejamy wszystko majonezem, doprawiamy solą, pieprzem i ….
Smacznego! :)


sobota, 5 kwietnia 2014

Sos Napoli do spaghetti

Składniki:
* 250ml wody
* 2 ząbki czosnku
* łyżka oliwy z oliwek
* 25g masła
* 7 łyżek płatków pomidorowych
* łyżka śmietany 36%
* oregano
* bazylia
* tymianek

Sposób przygotowania:
Wodę wlewamy do garnka i doprowadzamy do wrzenia. W międzyczasie drobno siekamy czosnek i dodajemy do wody. Następnie dodajemy oliwę z oliwek, płatki pomidorowe i mieszamy aż uzyskamy jednolitą konsystencję. Później dodajemy przyprawy i jeszcze przez chwilę mieszamy. Po zdjęciu z ognia dodajemy masło i śmietanę, mieszamy. Nakładamy na makaron i ….
Smacznego! :)


środa, 2 kwietnia 2014

Arroz con leche z malinami

Składniki:
* 100g ryżu Arborio
* 500ml mleka 3,2%
* 2 laski cynamonu
* 2 łyżki cukru brązowego
* skórka z połowy cytryny
* 20 malin

Sposób przygotowania:
W parowarze do pojemnika przeznaczonego na ryż wlewamy mleko, dodajemy cynamon, cukier i startą skórkę z połowy cytryny. Ryż przelewamy wodą (aby wypłukać skrobię) i dodajemy go do mleka. Całość gotujemy około 2h (aż całe mleko się wygotuje) co jakiś czas mieszając. Musimy uzyskać kremową konsystencję. Gdy masa będzie idealna wyjmujemy cynamon, a masę przelewamy do miseczek.
Maliny wkładamy do wysokiego pojemnika i miksujemy na mus, który przekładamy na wierzch ryżu i….
Smacznego! :)
PS. Zamiast parowara można użyć garnek, ale w parowarze ryż się nie przypala :-)