wtorek, 28 stycznia 2014

Ciasteczka waniliowo-cytrynowe


Składniki:
250g mąki tortowej
 * 100g masła
 * 1 łyżeczka proszku do pieczenia
 * 50g cukru
2 jajka
Skórka z 2 cytryn
Sok z 1 cytryny
1 laska waniliowa
Cukier puder
Szczypta soli

Sposób przygotowania:
Mąkę wraz z proszkiem do pieczenia przesiewamy do miski. Dodajemy pokrojone masło, 2 żółtka, skórkę cytrynową, sok z 1 cytryny, ziarenka wanilii, 25g cukru. Całość mieszamy. Szczyptę soli i resztę cukru dodajemy do białek i ubijamy pianę. Następnie przekładamy ją do reszty i wyrabiamy ciasto. Potem wkładamy ciasto na pół godziny do lodówki.
Formujemy kuleczki średnicy około 3cm, obtaczamy je w cukrze pudrze i kładziemy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
Pieczemy około 10-12 minut w piekarniku z termoobiegiem w temperaturze 1800C. Po wyjęciu z piekarnika czekamy aż ostygną i….
Smacznego! :)
PS. Najlepiej smakują z ciepłym mlekiem.